Verende vloer van je caravan zelf repareren! - Gepimptecaravan

december 31, 20179

Verende vloer van je caravan zelf repareren!

december 31, 20179

je-zwevende-caravan-vloer-zelf-repareren.jpg

Toen ik de caravan heb gekocht lagen er aardig wat spullen in en ook in het gangpad, dus ik heb de verende of zwevende vloer zelf niet opgemerkt. Hier kwam ik pas later achter. Ik heb toen gebeld naar een stuk of 5 bedrijven en allen kwamen ze wel met hetzelfde antwoordt en ook dezelfde prijsindicatie van 300 a 500 euro met als start de 1e vierkante meter die 275 euro kost en daarna 100 euro per extra vierkante meter.

pfffffffffffffffff…. jeetje zeg das best een hoop geld toch? 🙂

Dus… dat zou toch ook anders moeten kunnen?
Inderdaad! En daarom heb ik het gewoon zelf gedaan.

Ik heb informatie ingewonnen bij de caravan reparatieman en gevraagd hoe ik dit het beste zou kunnen doen. In feite zijn het 3 stappen die je moet nemen.

1: Gaatjes boren onder de caravan

2: Vullen met pur

3: Beuvel erin plaatsen en laten drogen voor 24 uur


Let op: Je boort door de onderste laag en het piepschuim! Niet door de 2e houten laag, want dan boor je een gat in je vloer in de caravan en dat wil je niet.

Omdat de caravan bij ons in de loods staat en het dus lekker droog is, is het werken aan de caravan geen probleem. Echter moet je geen last hebben van claustrofobie als je onder je caravan gaat liggen want zoveel ruimte heb je niet en aangezien ik geen krik heb voor een caravan ben ik er gewoon lekker onder gaan liggen. ( nou ben ik vrij slank, dus dat helpt ook enigszins mee ) 🙂

Maar laten we beginnen met stap 1.
Met je boormachine ga je de gaatjes boren op de plekken waar je vloer doorzakt of door veert. Onthou dus goed dat je alleen door de 1e houten laag gaat boren en het piepschuim. De 2e laag hout ( de vloer van je binnen caravan ) laat je met rust. Als je gewoon voorzichtig boort voel je vanzelf wanneer je daar bent en dan stop je dus met boren. Ik maakte tijdens het boren ook wat klopbewegingen zodat ik het voor mezelf goed doorhad. Uiteindelijk heb ik zo’n 400 gaatjes geboord maar dit is dus ook afhankelijk van de oppervlakte die je moet behandelen.

Goed je bodem ziet er nu als het goed is uit als een gatenkaas en je hebt lamme armen en een stijve nek 😛

Tijd voor stap 2:
Het vullen van de gaatjes met purschuim. En let op: Gebruik zeker handschoenen en een mondkapje en zorg dat je goed ventileert en dat je iets hebt op de vloer wat de pur kan opvangen zoals een groot plastic zeil, dat scheelt je weer met opruimen. De pur schud je goed en je zet de spuit erop zodat je makkelijker in de gaatjes kunt. Je moet even een paar keer spuiten om precies aan te voelen hoeveel druk je moet zetten om de pur erin te spuiten want anders gaat het grootste deel eruit en dat is ook wel weer zonde.

Zelf stopte ik om de 20 gaatjes om deze dan ( stap 3 ) te vullen met een houten beuvel. Op die manier hou je het overzicht en werk je mooi systematisch. Als je dan een aantal uur verder bent en het kan natuurlijk ook in etappes ziet je vloer er als volgt uit. ( zie het plaatje hieronder ).De houten beuvels die uitsteken ga ik nog afzagen en daarna de onderkant zachtjes afschuren. Vervolgens maak ik met een coatinglaag de onderkant waterbestendig en is de vloer gerepareerd.

De vulling van de pur en de houten beuvels zorgen voor de stevigheid en dat je vloer niet meer doorzakt / doorveert.

Na de reparatie begrijp ik eigenlijk des te beter waarom het prijskaartje van 300 a 500 euro aan dit alles vastzit. Het is gewoon veel werk en je bent er zeker 1 a 2 dagen zoet mee. Het leuke van dit alles om het zelf te doen is natuurlijk je kostenbesparing en het leermoment wat je eruit kunt halen voor jezelf.

Bij een eventuele volgende caravan die ik ga pimpen zal ik ook beter letten op de vloer en deze goed testen. ( scheelt weer wat werk ) 🙂

En nog een extra tip als je bezig bent en in etappes werkt is om op de vloer van je caravan ( de binnenkant ) wat tegengewicht te plaatsen zodat je niet een bolle vloer gaat krijgen. Zo heb ik een wasmand gevuld met boeken gebruikt en die op het gedeelte gelegd die ik had behandeld. Na 24 uur die verwijderen en je kunt weer lekker door je caravan lopen zonder door te zakken.

Mijn kosten voor dit alles: € 50,- en 2 dagen tijd

Natuurlijk zijn er mensen die sceptisch zijn en zeggen: geen pur en beuvels gebruiken.
En ieder z’n eigen mening natuurlijk…alle respect daarvoor.
En je kunt ook je vloer laten repareren en zeker als je een dure caravan hebt is dat een prima optie. Echter is mijn caravan zo low budget ( € 450,- ) aanschaf dat de vloer dan duurder zou zijn dan de hele caravan en daarom heb ik het zelf gedaan met prima resultaat!

Succes en veel plezier mocht je dit alles zelf ook gaan doen 🙂


9 comments

 • Fred Steutel

  december 31, 2017 at 3:46 pm

  Duidelijk verhaal. Vraag: Hoever heb je de gaatjes van elkaar geboord en met welke boordiameter?

  Reageer

  • admin

   januari 13, 2018 at 10:13 am

   Hoi Fred, Ik heb de gaatjes ongeveer 2 a 3 cm van elkaar af geboord. Diameter was 10 mm. de houten beuvels waren ook 10 mm qua dikte

   Reageer

 • Theo

  januari 2, 2018 at 10:45 pm

  Wat leuk dat je het zelf ter hand hebt genomen. Goed beschreven ook alleen weet ik niet wat voor soort pur je dan gebruikt hebt. Pur dat ik ken is schuimachtig, licht, samendrukbaar en niet echt sterk. Is volgens mij ook meer bedoeld om spleten en kieren in gebouwen tevullen.

  Reageer

  • admin

   januari 13, 2018 at 10:16 am

   Hoi Theo, ik heb de pur gekocht bij de praxis. een rood/gele fles die heet: Soudal. Vulschuim, hoog rendement. Kost iets van 11 euro als ik me zo niet vergis. Inmiddels zitten we nu 3 a 4 weken verder na het vullen van de gaatjes en nog steeds is de vloer perfect en hard en veert deze niet meer door.

   Reageer

 • gea schlaepfer

  juni 30, 2018 at 10:57 am

  ik heb een deel vloer dat voor doorveert ,en een stukje bij de deur.die ik zo kan behandelen als jullie hebben gedaan n,maar ik heb ook nog een ander probleem.
  ik heb een stukje bij de deur los gehaald waar het doorveert maar ik heb het idee dat het hout op 2 lokaties niet goed meer is (te zacht)en ik vraag me dan af hoe los je dat precies op?is het hout dan rot?en moet je dat stuk er dan uithalen en er een nieuwe houten plaat op zetten?
  ik moet ook bepaalde planken waar het hout rot van is er uit halen en er nieuwe op zetten en dan kan ik alees daar weer op vast zetten wie kan me raad geven?
  laat ik eens een duidelijkvoorbeeld nemen rechts achter bij de uitdraaipoten daaronder is op de plek alleen nog piepschuim te zien waar normaal hout moet zitten kan ik daar gewoon een houten plaat op lijmen?

  Reageer

  • admin

   juli 7, 2018 at 8:38 am

   Ons advies: Haal het zeil of tapijt of wat er ook op zit eraf en bekijk goed hoe de houten vloer eruit ziet. wat rot is echt gaan vervangen. Je hebt er niets aan als je slechts een paar dingen gaat vervangen en dan de caravan verder gaat opknappen. Dan kom je het vroeg of laat toch weer tegen en moet je alles alsnog doen.

   Reageer

 • Floris

  juli 10, 2018 at 7:23 am

  Je bent nu een half jaar verder, is de vloer nog steeds hard? Ik heb namelijk ook een verende vloer, en ik wil dit zeker zelf proberen op te lossen, maar niet als dat b.v. maar voor korte duur is. Blijft de vloer hard?

  Reageer

 • admin

  september 17, 2018 at 2:08 pm

  Hoi Floris, de vloer is nog steeds hard zoals in het begin. Dus ons oordeel is dat het prima werkt zoals wij het hebben gedaan.

  Reageer

 • Pingback: Electra in je gepimpte caravan - zelf doen of laten doen? - Gepimptecaravan

Laat een reactie achter

E-mailadres (wordt niet gepubliceerd) Verplichte velden zijn gemarkeerd met *